2013. aug. 7.

kénköves közlekedés

Gimnázium alatt azt gondoltam, hogy a pokol egy szűk, sötét hely, ami függvénytáblázatokkal van kitapétázva és folyamatosan trigonometria feladatokat kell megoldani benne. Az egyetemen egy ideig azt hittem, hogy a pokol legjobban a latin záróvizsgára hasonlít, csak ott még preparált szótár sincs. Aztán évekig biztos voltam benne, hogy a pokolban európai uniós projektek költségvetését kell tervezni és utánkövetni számtalan excel táblán. De ma világossá vált, hogy a pokol valószínűleg legjobban egy brazil buszmegállóra hasonlít. Hideg reggel, szitáló eső, menetrend valószínűleg sosem létezett, a buszok teljesen random tűnnek fel, nem is kevés, némelyikből kettő is elmegy mire az enyém feltűnik a láthatáron, majd kb. harminc méterrel a megálló előtt elkezdi azt az ívet, aminek a közepére nagyjából velem egy vonalba ér, két sávval beljebb mint a megálló, ahol állok. Hiába az integetés, hiába bármi. Marad a reménytelenség biztos tudata az időben munkábaéréssel kapcsolatosan és még fél óra várakozás.



A busz egyébként vicces hely, a vezető általában már a megálló előtt kinyitja az ajtót, és úgy indul, hogy még nincs becsukva. A jegyárus az ajtó mellett ül, igazából ő az agy, ő igazít útba, jelez minden megállónál, hogy mikor lehet továbbmenni, ő kezeli a kaput is. A gyerekek sokszor átbújnak a forgóajtó alatt, egy ideig azt gondoltam, hogy ez a gyerekjegy, addig mehetnek ingyen, míg átférnek, aztán láttam egy gyereket „bérlettel” átmenni (bérlet nincs, csak egy kártyára lehet pénzt tenni, így nem kell minden alkalommal fizetni, csak lehúzza az összeget egy gép).

A rendes buszon kívül van még egy kisbuszos alternatíva is általában, amit bárhol le lehet inteni az útvonalán, a jegy rá majdnem a rendes buszjegy duplája, és ha megteltek az ülőhelyek, nem lehet rá felszállni. A családom, legalábbis az anyukám inkább ezt használja, ha buszozni kell. Akinek van pénze, az inkább kocsit vesz. Biciklist láttam már, de it inkább extrém sport tekerni, mint közlekedési alternatíva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése